Ela Lučić

Datum objave: 27. 02. 2020.

Kombinacija kreatina i hidroksi-metil-butirata (HMB), metabolita aminokiseline leucin, može povećati razinu testosterona i pojačati aerobnu snagu, u usporedbi sa zasebnim uzimanjem kreatina ili HMB-a, pokazala je nova studija španjolskih znanstvenika. 

Podaci objavljeni u časopisu Biomolecules upućuju da uzimanje kreatin monohidrata (CrM) i beta-hidroksi beta-metilbutirata tijekom 10 tjedana povećava razinu testosterona, a učinci konzumacije su značajno veći od aditivnog učinka. 

Uzimanje 3 g kreatin monohidrata i 0,04 g/kg tjelesne mase HMB-a dnevno tijekom 10 tjedana uzrokovalo je porast testosterona, kao i omjera testosterona i kortizola u usporedbi s placebom ili pojedinačnim uzimanjem dva aktivna sastojka, naveli su istraživači. 

Štoviše, ova kombinacija pokazala je sinergijski učinak djelovanjem na navedene parametre te antagonistički učinak na kortizol, što je pozitivan rezultat za postizanje cilja učinkovitijeg oporavka sportaša. Međutim, nije pokazala učinak na stupanj oštećenja mišića uzrokovanih vježbanjem.

Stoga bi se kombinirana primjena ovih dvaju ergogenih dodataka prehrani mogla koristiti za promicanje bržeg oporavka mišića od aktivnosti visokog intenziteta, ali bez mogućeg sprječavanja oštećenja mišića. 

Studija je uključivala sedam elitnih muških tradicionalnih veslača po skupini koji su nasumično raspoređeni u jednu od četiri skupine. Prvoj skupini dodijeljeno je uzimanje placeba, drugoj samo kreatin monohidrata, treća skupina uzimala je isključivo HMB, dok je četvrta uzimala kreatin monohidrat i HMB zajedno. Podaci nisu pokazali značajne razlike među skupinama za niz markera koji pokazuju stupanj oštećenja mišića uzrokovanih vježbanjem. Međutim, zajedničko uzimanje kreatin monohidrata i HMB-a dovelo je do znatno većeg porasta vrijednosti testosterona te promjena u omjeru testosterona i kortizola, u odnosu na porast zabilježen kod uzimanja ovih dodataka prehrani zasebno ili placeba. 

Pišući u časopisu Nutrients, istraživači su izvijestili kako su dodatni podaci iz istog ispitivanja pokazali da je kod skupine koja je uzimala oba dodatka prehrani istovremeno zabilježena značajno veća aerobna snaga tijekom veslačkog testa. Znanje stečeno ovom studijom moglo bi imati praktičnu primjenu za sportaše i vježbače koji su zainteresirani za poboljšanje svoje izdržljivosti, smatraju znanstvenici. U kontekstu oporavka nakon vježbanja, to bi rezultiralo poboljšanjem anaerobnih izvedbi. Ističu kako oba dodatka prehrani mogu imati jednaki učinak kroz različite mehanizme djelovanja, što u potpunosti opravdava njihovu kombiniranu upotrebu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ergogena sredstva, kreatin, leucin, sportaši,

Komentari