Datum objave: 14. 10. 2009.

Da majčino mlijeko, inače najbolji i najpoželjniji izvor hrane za novorođenčad i dojenčad, ponekad ne treba biti jedini izbor, potvrđuje i nedavna talijanska studija. Provedena na gotovo 500 novorođenčadi izrazito niske porođajne mase (max 1500 grama), pokazala je kako konzumacija pripravaka kravljeg mlijeka kao dodatka majčinom, u visokom postotku smanjuje rizik od nastanka novorođenačke sepse.

Ozbiljne infekscije i sepsa (bakterijaska, gljivična) su čest uzrok smrti novorođenčadi, posebice nedonoščadi gdje se stopa obolijevanja penje i do 20 %. Stoga je izrazito važno pružiti toj populaciji optimalnu njegu i ojačati im imunološki sustav. Navedena studija tu kvalitetu pripisuje mliječnom proteinu laktoferinu koji se u višoj razini nalazi u kravljem mlijeku.

Još ako se mliječnim formulama doda i probiotička kultura Lactobacillus rhamnosus LGG, stopa obolijevanja i smrtnosti može se smanjiti za čak 14% u odnosu na novorođenčad koji te dodatke ne dobiva.

Izvor: Journal of the American Mediacl Association, Vol 302, October 2009

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mlijeko,

Komentari