Josip Rešetar

Datum objave: 13. 11. 2018.

Primjena kozmetike s ciljem održavanja zdravlja i higijene kože datira još od starih Egipćana, međutim povijest primjene kozmetike u svrhu usporavanja procesa starenja kože relativno je nova.

Nove tehnologije nastoje povezati prošlost i budućnost te stvoriti kozmeceutike nove generacije koji iskazuju kako kozmetička tako i terapijska svojstva.

Budući da na zdravlje kože, osim već spomenutih kozmeceutika, utječe i način prehrane, znanstvenici su posljednjih godina usmjerili svoja istraživanja na proučavanje zdravlja i procesa starenja kože kroz udruženi učinak dermalne primjene kozmeceutika i oralne primjene nutraceutika.

Nutraceutici, odnosno dodaci prehrani koji u novije vrijeme privlače pažnju znanosti, ali i opće populacije, u kontekstu usporavanja procesa starenja kože su: kolagen, ceramidi, β-karoten, astaksantin, koenzim Q10, kolostrum, cink i selen.

Navedene spojeve odlikuju brojne funkcije: izgradnja dijelova stanične membrane, održavanje stanične propusnosti, sprječavanje nastanka slobodnih radikala i oštećenja DNA, zaštita od UV zračenja, cijeljenje rana i brojne druge.

S druge strane, ne treba zanemariti niti zaštitnu ulogu bioaktivnih spojeva prirodno prisutnih u hrani koji imaju blagotvoran učinak na zdravlje ljudske kože. Među njima se svakako ističu polifenoli, proantocijanidini, silimarin, resveratrol te polifenolima slični spojevi poput genisteina i ekvola. Navedeni spojevi ostvaruju blagotvoran učinak najčešće tako što djeluju kao moćni antioksidansi.

Kod anti-aging procesa kože svoje mjesto zauzima i vitamin D koji sudjeluje u epidermalnoj proliferaciji i diferencijaciji, zaštiti od kožnih oštećenja te u kompleksnim zaštitnim mehanizmima imunosnog sustava. 

Zaključno, koncept nutritivne kozmetike je relativno nov, ali svakako ispravan, put kojim trebamo zakoračiti ukoliko našoj koži želimo osigurati dulju mladost. Međutim, svakako su potrebne brojne druge studije kako bi se rasvijetlila mreža kompleksnih interakcija između mikrobioma kože, zdravlja kože i procesa koji dovode do starenja kože.

Izvor: International Journal of Molecular Sciences

Pošalji prijatelju na email

Komentari