Datum objave: 12. 06. 2015.

Poznato je da je konzumacija visokoproteinske hrane za užinu odličan način kontrole apetita kod odraslih, a istraživači sa Sveučilišta u Missouriju odlučili su ovo istražiti i kod tinejdžera.

U istraživanju su sudjelovali adolescenti oba spola dobi 13-19 godina, a među njima je bilo i onih normalne i prekomjerne tjelesne mase. Visokoproteinska poslijepodnevna užina koju su ispitanici trebali jesti sastojala se od pudinga od čokolade, kikirikija i karamele obogaćenog proteinima soje.

Rezultati su pokazali da je konzumacija ovog hranjivog međuobroka, u usporedbi s preskakanjem užine, pozitivno utjecala na apetit i sitost ispitanika te je poboljšala njihov izbor hrane tijekom kasnijih obroka. Primijećeno je da je visokoproteinski popodnevni međuobrok utjecao na kasniji veći unos proteina i niži unos masti.

Dodatno, užina je poboljšala i određene aspekte raspoloženja i kognitivne funkcije.

Iako je u ovom istraživanju ispitan utjecaj unosa pudinga s dodatkom sojinih proteina, kojeg nije moguće naći na tržištu, autori su zaključili kako bi slične koristi trebala pokazati i ostala hrana s višim sadržajem visokokvalitetnih proteina. Naveli su i kako sve više zdravstvenih stručnjaka preporučuje upravo konzumaciju visokokvalitetnih proteina biljnog podrijetla, poput soje.

Izvor: Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Proteini,

Komentari