Ela Lučić

Datum objave: 12. 04. 2021.

Rezultati nove meta analize pokazali su dobrobiti uzimanja natrijevog bikarbonata kod anaerobnih vježbi.

Znanstvenici su pretražili nekoliko baza podataka te identificirali 351 istraživanje na ovu temu. Njih 17 zadovoljilo je kriterije za uključivanje u meta analizu, a ukupno su uključivala 251 ispitanika. Od 17 istraživanja, u njih 11 proučavao se učinak natrijevog bikarbonata na anaerobne vježbe. U odabranim studijama, obučene ispitanice uzimale su natrijev bikarbonat u obliku dodatka prehrani prije vježbanja. Također, sve studije bile su slijepe i kontrolirane placebom.

Koristi uzimanja natrijevog bikarbonata kod anaerobnih vježbi uključuju sustave koje tijelo koristi za opskrbu energijom kada je potražnja za energijom veća od onoga što uobičajeni aerobni energetski sustav može pružiti. Prvi anaerobni sustav je fosfageni sustav koji uključuje ATP i kreatin fosfat. Aktivnost ovog sustava, koji može opskrbiti tijelo energijom prilikom brze eksplozivne aktivnosti, poput jednokratnog podizanja maksimalne težine utega, traje najviše 10 sekundi.

Ako je potražnja za energijom i dalje velika, drugi anaerobni sustav, točnije glikolitički sustav, sintetizira ATP iz glukoze. Aktivnost glikolitičkog sustava rezultira brzim nakupljanjem mliječne kiseline koja se, ako se odmah ne razgradi, pretvara u laktat, što rezultira snižavanjem pH vrijednosti u mišićnim vlaknima. Ako pH vrijednost postane preniska, sportaš je prisiljen smanjiti intenzitet napora vježbanja. Natrijev bikarbonat pruža pufersku funkciju koja bi mogla spriječiti brzi pad pH vrijednosti u mišićima. Teoretski, to bi omogućilo sportašima dulju izdržljivost i dodatnu prednost prilikom sportske izvedbe.

Rezultati ove meta analize otkrili su kako uzimanje natrijeva bikarbonata utječe na anaerobni metabolički sustav, posebno glikolitički, ali ne i na oksidativni sustav tijekom vježbanja.

Znanstvenici zaključuju kako je idealan način uzimanja natrijeva bikarbonata u obliku želatinske kapsule u dozi od 0,3 grama po kilogramu tjelesne mase, 90 minuta prije vježbe u kojoj dolazi do opskrbe energijom putem glikolitičkog sustava.

Izvor: Journal of the International Society of Sports Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari