Vitaminoteka

Datum objave: 24. 06. 2015.

U novoj analizi, stručnjaci iz poznate nezavisne organizacije Cochrane, ispitali su učinak programa poboljšanja prehrane i tjelesne aktivnosti na povećanje tjelesne mase tijekom trudnoće.

Inače, preveliko povećanje mase tijekom drugog stanja povezano je s brojnim rizicima i po zdravlje majke i djeteta, poput povećanog rizika od visokog krvnog tlaka i gestacijskog dijabetesa te velike porođajne mase novorođenčeta, a zapažena je i povećana potreba za intervencijama tijekom poroda. Nadalje, djeca velike porođajne mase imaju veći rizik od razvoja pretilosti u djetinjstvu.

Analiza je obuhvatila rezultate 37 novijih studija u kojima je sudjelovalo gotovo 11 500 žena. U programima, najveći naglasak je bio na smanjenju unosa šećera te na povećanju aktivnosti umjerenog intenziteta, poput hodanja, aerobika, pilatesa i plesa.

Primijećeno je da su trudnice iz interventnih skupina, koje su prošle program poboljšanja prehrane i/ili povećanja tjelesne aktivnosti, pokazale znatno niži rizik od prekomjernog nakupljanja kilograma. U usporedbi s kontrolnim skupinama u kojima je 45 % žena pokazalo preveliko povećanje mase, u interventnim skupinama ovo je bio slučaj kod samo 36 % ispitanica.

Ispitanice interventnih skupina pokazale su i niži rizik od visokog krvnog tlaka, a njihova djeca su u manjem broju slučajeva imala veliku porođajnu masu. Također, ove ispitanice su i nešto rjeđe rađale carskim rezom.

Izvor: Cochrane Library

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: tjelovježba, Trudnoća i dojenje,

Komentari