Vitaminoteka

Datum objave: 09. 02. 2015.

Prema novom radu objavljenom u časopisu Morbidity and Mortality, od 1998. godine kada je u SAD-u na snagu nastupila obveza obogaćivanja proizvoda od žitarica folnom kiselinom, postotak novorođenčadi rođen s defektom neuralne cijevi smanjen je za 35 %.

Iako godišnje oko 3 000 novorođene djece u SAD-u ipak zahvati ovaj poremećaj, procjenjuje se da žitarice obogaćene folnom kiselinom svake godine „spase“ oko 1 300 djece.

Drugo istraživanje objavljeno u istom izdanju časopisa, koje je bilo provedeno na ženama koje su rodile dijete s defektom neuralne cijevi, pokazalo je da visoke doze dodataka folne kiseline znatno smanjuju vjerojatnost pojave defekta kod sljedeće trudnoće, u usporedbi s ispitanicama koje nisu uzimale dodatke.

Budući da unos folne kiseline obogaćenim proizvodima od žitarica i hranom prirodno bogatom ovim vitaminom nije zadovoljavajući kod nekih žena, američke nadležne institucije naglašavaju važnost dovoljnog unosa folne kiseline barem mjesec dana prije planirane trudnoće. Prije trudnoće te u prvom tromjesečju preporučuje se unos od 400 μg folne kiseline, a ženama kojima je utvrđen deficit folata te koje su u prethodnoj trudnoći rodile dijete s defektom neuralne cijevi, preporučuju se i veće doze.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: folna kiselina, Trudnoća i dojenje,

Komentari