Datum objave: 27. 03. 2012.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Granadi su dokazali da je konzumiranje lososa dva puta na tjedan tijekom trudnoće povezano s korisnim učincima i za majku i za plod.

U istraživanju su uključene trudne žene koje inače ne jedu često ribu. Trudnice su uzimale dva serviranja lososa na tjedan (od 20.tjedna trudnoće do poroda), a radilo se o ribi uzgojenoj na ribljim farmama, obogaćenoj omega-3 masnim kiselina, vitaminima A, E i selenom, s najmanjom mogućnošću bilo kakve kontaminacije.

Konzumacija lososa poboljšava antioksidativnu obranu organizma, najviše zahvaljujući sadržaju retinola i selena. Kod trudnica povećale su se vrijednosti selena i retinola, dok je kod novorođenčeta zabilježeno povećanje koncentracija selena u krvi.

Analizom uzoraka krvi i urina dokazane su i kod žena i kod novorođenčadi povišene vrijednosti omega-3 masnih kiselina. Istovremeno uzimanje lososa nije utjecalo na biomarkere oksidativnog oštećenja molekule DNK odnosno nije povećalo oksidativni stres, već je poboljšalo antioksidativnu obranu organizma. Također nije zabilježen nikakav nepovoljan utjecaj na metabolizam masti i ugljikohidrata kod trudnica, koncentracije adipokina i citokina te na vaskularne čimbenike kod novorođenčeta.

Izcvor: The Salmon in Pregnancy Study (SiPS)

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: omega,

Komentari