Lora Štrbac

Datum objave: 16. 11. 2023.

Nedostatak mikronutrijenata u dječjoj dobi vrlo je česta pojava, s posebnim naglaskom na vitamine K i D te željezo. Manjak vitamina B skupine obično je rijedak jer su prisutni u raznim namirnicama. Međutim, kod veganske prehrane dojenčadi i majki veganki, primjećuje se značajan nedostatak vitamina B12, što može povećati rizik od metaboličkih bolesti, posebno kod djece.

Homocistein je aminokiselina koja se u organizmu razgrađuje uz pomoć vitamina B12, B6 i folne kiseline. Povišene razine homocisteina mogu ukazivati na poremećaje u tom procesu razgradnje ili na nedostatak vitamina B skupine, što dodatno povećava rizik od različitih bolesti.

Kako bi ispitali potencijalne koristi dodataka vitamina B12 i folne kiseline na smanjenje koncentracije ukupnog homocisteina, a time i rizika od kardiometaboličkih bolesti, istraživači su proveli studiju u Indiji i Norveškoj.

Studija je obuhvatila 1000 male djece u dobi između šest i 30 mjeseci. Podijeljeni su u četiri skupine, ovisno o tome koji dodatak su uzimali: vitamin B12 i folnu kiselinu, samo vitamin B12, samo folnu kiselinu ili placebo. Doza vitamina B12 iznosila je 1,8 µg, dok je doza folne kiseline bila 150 µg dnevno, a dodatci su se uzimali tijekom šest mjeseci. Važno je napomenuti da je od ukupnog broja djece koja su sudjelovala u istraživanju, njih 32% pokazivalo nedostatak vitamina B12 ili folata.

Šest godina nakon početka istraživanja, 776 djece u dobi od šest do devet godina podvrgnuta su dodatnim analizama koje su uključivale mjerenje tjelesne mase, visine i uzimanje uzoraka krvi.

Analize krvi su pokazale značajno smanjenje razine homocisteina kod djece koja su uzimala vitamin B12 i folnu kiselinu u usporedbi s placebom, pri čemu je kombinacija ovih vitamina rezultirala smanjenjem od 1,19 µmol/L.

Iako je došlo do značajnog smanjena razine homocisteina, istraživanje nije otkrilo razlike u pokazateljima kardiometaboličkog rizika između ispitivane i kontrolne skupine.

Dodatno, primijećeno je da su djeca koja su uzimala vitamin B12 imala niže razine leptina i povoljniji omjer leptin-adiponektin, osobito ako su na početku istraživanja zaostajala u razvoju. Leptin je hormon čija se razina obično povećava u situacijama poput prekomjernog unosa hrane i stresa, dok se viši omjer leptin-adiponektin povezuje s povećanim rizikom za metaboličke bolesti. Nadalje, dodatak folne kiseline smanjio je omjer leptina i adiponektina kod djece koja su bila pothranjena.

Stoga, rezultati ovog istraživanje pokazuju da dodatak vitamina B12 i folne kiseline u prehranu male djece može dugoročno poboljšati razinu leptina i adiponektina, dok istovremeno smanjuje koncentraciju homocisteina, što je važno za metaboličko zdravlje djece.

Izvor: The Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari