Datum objave: 03. 11. 2015.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Circulation, još jednom je naglašena važnost obilnog unosa voća i povrća. Naime, primijećeno je da je visoki unos ove hrane tijekom rane odrasle dobi povezan s nižom učestalosti kalcificiranog arterijskog plaka 20 godina kasnije.

Inače, prisutnost kalcificiranog arterijskog plaka ukazuje na razvoj ateroskleroze, a ona predstavlja otvrdnuće arterija te znatno povisuje rizik od srčanih bolesti.

U istraživanju je sudjelovalo preko 2 500 ispitanika koji su na početku istraživanja, 1990. godine, bili svrstani u tri skupine s obzirom na unos voća i povrća. Skupina s najvećim unosom konzumirala je u prosjeku 7-9 porcija voća i povrća dnevno, dok je skupina s najmanjim unosom konzumirala tek 2,6-3,3 porcije na dan.

20 godina kasnije istim ispitanicima je snimljeno srce računalnom tomografijom (CT), a zamijećeno je da su oni koji su unosili najviše voća i povrća tijekom rane odrasle dobi, kasnije imali znatno zdravije srčane arterije. U usporedbi sa skupinom koja je unosila najmanje ove hrane, zamijećen je 26 % niži rizik od nakupljanja plaka.

Autori istraživanja napomenuli su kako rezultati sugeriraju da ne treba čekati zrelu dob kako bi se počelo jesti zdravije – za uravnoteženu prehranu i visoki unos voća i povrća nikada nije „prerano“.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće, voće,

Komentari