Datum objave: 28. 01. 2016.

Kronično zatajenje srca s očuvanom istisnom frakcijom lijeve klijetke oblik je zatajenja srca čija se učestalost najbrže povećava, a zahvaća najviše starije žene te znatno opterećuje zdravstveni sustav.

Većina osoba s ovim poremećajem rada srca je pretila, a glavni simptom predstavlja netolerancija na tjelesni napor, što uvelike umanjuje kvalitetu života ovih pacijenata.

U novoj studiji objavljenoj u časopisu JAMA, na 92 starijih pretilih osoba s kroničnim zatajenjem srca s očuvanom istisnom frakcijom ispitano je može li poboljšanje prehrane i povećanje tjelesne aktivnosti poboljšati aerobni kapacitet i kvalitetu života pacijenata. Ispitanici su bili podijeljeni u četiri skupine. Jedna skupina je tijekom 20-tjednog ispitivanja trebala provoditi restrikcijsku dijetu, druga je trebala povećati razinu tjelesne aktivnosti, treća poboljšati i prehranu i razinu tjelesne aktivnosti, dok je četvrta predstavljala kontrolnu skupinu koja nije uvodila nikakve promjene.

Rezultati su pokazali da su i dijeta i tjelovježba zasebno pridonijeli povećanju aerobnog kapaciteta, odnosno, povećanju izdržljivosti tijekom tjelesnog napora, no najveće poboljšanje primijećeno je kod skupine koja je kombinirala obje intervencije. Također, potonja skupina je tijekom studije najviše smanjila tjelesnu masu – za čak 10 %.

Utjecaj na poboljšanje opće kvalitete života nije primijećen, no autori su napomenuli kako bi buduća istraživanja trebala ispitati korist ovih intervencija kod poboljšanja opće kliničke slike.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari