Magdalena Klepo

Datum objave: 14. 12. 2023.

Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) višegodišnja je biljka iz obitelji Cucurbitacea koja raste na području južne i istočne Azije. Plod biljke nije jestiv dok se listovi i peteljke koriste kao hrana te u obliku dodataka prehrani.

Biljka sadrži mnoge bioaktivne sastojke, uključujući saponine, flavonoide i sterole te je korisna kod raznih zdravstvenih stanja, poput pretilosti, hiperlipidemije i upale. Prethodne studije su pokazale da unos biljke G. pentaphyllum u obliku dodatka prehrani značajno smanjuje ukupnu količinu abdominalnog i potkožnog masnog tkiva te opseg struka.

Uz spomenute blagotvorne učinke, uočeno je da saponini jiaogulana potiču fosforilaciju AMP-aktivirane protein kinaze (AMPK), enzimskog proteina koji ima ključnu ulogu u regulaciji energetskog metabolizma stanice te unosa glukoze u stanicu. AMPK djeluje kao unutarstanični energetski senzor koji regulira metaboličku homeostazu te stoga predstavlja metu za razvoj različitih metaboličkih sindroma, kao što su pretilost i šećerna bolest. U stanju toplinskog stresa, intenzivnog treninga, hipoksije i gladovanja, AMPK potiče proizvodnju adenozin trifosfata (ATP-a), molekule koja služi za pohranu energije te pokreće niz biokemijskih procesa usmjerenih na povećanje proizvodnje energije uz istovremeno smanjenje njezine potrošnje kako bi se obnovila energetska ravnoteža stanice.

Osim pozitivnog utjecaja na AMPK i mitohondrije u staničnim modelima, niti jedna studija do sada nije istražila učinke jiaogulana na mišićnu ekspresiju AMPK i funkciju mitohondrija kod zdravih ljudi. Stoga je nedavno provedena studija za cilj imala procijeniti učinke unosa ove biljke u obliku dodataka prehrani na sportsku izvedbu, aktivnost i signaliziranje AMPK te mitohondrijske funkcije kod zdravih muškaraca.

U studiji je sudjelovalo 16 zdravih muškaraca, dobi 18 do 35 godina, s indeksom tjelesne mase manjim od 25 kg/m2. Ispitanici su nasumično raspoređeni u dvije skupine od kojih je jedna primala 450 mg ekstrakta suhog lišća G. pentaphyllum, što je jednako 2,25 g suhog lista na dan, dok je druga skupina primala placebo. Učinci uzimanja dodatka G. pentahpyllum ili placeba na izvedbu aerobnih vježbi određivani su pomoću dva različita mjerenja. Korišten je test pomoću kojeg je praćeno vrijeme tijekom kojeg osoba može održavati određeni intenzitet vježbanja prije pojave tjelesne iscrpljenosti (TtE) i test kronometrom (TT) od 20 km.

Nakon četverotjednog razdoblja, uočeno je da su sudionici koji su uzimali jiaogulan u obliku dodatka prehrani imali značajno nižu razinu leptina i glukoze u krvi te poboljšanu sportsku izvedbu, što se objašnjava povećanim protokom kisika u mišiće u skupini koja je primala dodatak u usporedbi s placebom.

Također, fosforilacija mišićnog AMPK značajno se povećala nakon 60 minuta vježbanja kod skupine koja je primala jiaogulan u odnosu na placebo.

Uočene promjene, koje uključuju niže razine glukoze u krvi u stanju mirovanja i vježbanja te poboljšanje mitohondrijskog oksidativnog kapaciteta ukazuju da unos jiaogulana u obliku dodatka prehrani može utjecati na metabolizam skeletnih mišića putem više mehanizama. Budući da je studija uključila samo zdrave pojedince, potrebna su daljnja istraživanja koja bi ispitala učinke dodatka G. pentaphyllum kod pretilih osoba i osobe sa šećernom bolesti.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: jiaogulan, sport,

Komentari