Datum objave: 07. 12. 2010.

Prema istraživanju objavljenom u Circulation: Journal of the American Heart Association, djeca koja jedu velike količine voća i povrća imaju manji rizik za krute arterije u ranoj odrasloj dobi.

Istraživači su 27 godina pratili 1622 osobe dobi od 3 do 18 godina te usporedili karakteristike životnog stila u djetinstvu te u odrasloj dobi, uključujući konzumaciju voća i povrća, maslaca, alkohola, pušenje te tjelesnu aktivnost s frekvencijom pulsa u ranoj odrasloj dobi. Frekvencija pulsa procjenjuje krutost arterija. Rezultati istraživanja pokazali su sljedeće:

• Nizak unos povrća u djetinstvu povezan je s većom frekvencijom pulsa u odrasloj dobi čak i kada se u obzir uzmu čimbenici rizika za kardiovaskularne bolesti, primjerice razina HDL-a i LDL-a (dobrog i lošeg kolesterola)

• Osobe koje su konzumirale najviše voća i povrća od djetinstva do odrasle dobi, imale su za 6% nižu frekvenciju pulsa u odnosu na one koji su konzumirali najmanje količine voća i povrća

• Čimbenici rizika koji prate odrđen životni stil u djetinstvu (niska konzumacija voća i povrća, nedovoljna tjelesna aktivnost te pušenje) direktno su povezani s frekvencijom pulsa u odrasloj dobi.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: djeca, voće,

Komentari