Datum objave: 27. 06. 2011.

Biljke iz porodice krstačica, uključujući brokulu, kupus, cvjetaču, su posebno blagotvorne za zdravlje, i, iako im se znanstevnim studijama to teško može dokazati, čini se igraju važnu ulogu u osiguravanju dugovječnosti. Spekulira se da je to moguće jer osobe koje konzumiraju ovu vrstu namirnica imaju općenito zdraviji životni stil.

Studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition bazirala se na ispitivanju gotovo 135000 odraslih osoba iz Šangaja.

Sudionici studije ispunili su upitnik o prehrambenim navikama i povijesti bolesti, a potom su podijeljeni u pet kategorija ovisno o količini krstašica koju su konzimirali. Kroz period od 5 godina 4% sudionika studije je umrlo.

Prema rezultatima studije, osobe koje su konzumirale naviše voća i povrća imale su 15% manji rizik od smrti u odnosu na osobe koje su konzumirale najmanje spomenutih namirnica. Ovaj postotak bio je još i veći kada su se uspoređivale osobe s najvišim i najnižim unosom krstašica.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće, voće,

Komentari