Ela Lučić

Datum objave: 03. 03. 2021.

Sarkopenija se definira kao sindrom koji karakterizira progresivni i generalizirani gubitak skeletne mišićne mase i snage, a dijagnosticira se mjerenjem mišićne mase, mišićne snage i tjelesnih izvedbi.

Sarkopenija utječe na kvalitetu života i povezana je s nekoliko štetnih učinaka na zdravlje. Pad mišićne mase pogoršava se sjedilačkim načinom života i može se spriječiti pravilnom prehranom, zajedno s odgovarajućom tjelesnom aktivnošću.

Riba sadrži biološki aktivne spojeve, poput višestruko nezasićenih omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina D, magnezija i karnitina, koji mogu pozitivno utjecati na metabolizam mišića. U ovom preglednom radu znanstvenici su nastojali procijeniti stvarnu korist konzumacije ribe u prevenciji sarkopenije i pozitivnom djelovanju bioloških spojeva prisutnih u ribi na mišićnu masu.

Rezultati su pokazali zaštitno i protuupalno djelovanje konzumacije ribe na skeletne mišiće.

Nadalje, uočeno je kako biološki aktivni spojevi u ribi mogu pomoći u održavanju kvalitete mišićne izvedbe sprječavajući sarkopeniju. S obzirom na nutritivne i zdravstvene dobrobiti, starijim osobama sa sarkopenijom preporuča se konzumacija najmanje tri porcije ribe tjedno kako bi unosile najmanje 4 do 4,59 g omega-3 masnih kiselina dnevno i postizale 50% preporučenog dnevnog unosa za vitamine E i D. Biološka vrijednost proteina u 150 g ribe i visok udio raspoloživog magnezija dodatno povećavaju nutritivnu vrijednost ribe koja bi mogla biti predložena kao funkcionalna hrana u svrhu prevencije i liječenja sarkopenije.

Glavno ograničenje ove studije je uzimanje u obzir pojedinačnih nutrijenata tipičnih za ribu, a ne ribe kao namirnice, pa se uloga pojedinačnog nutrijenta ne odnosi automatski na konzumaciju namirnice s visokim udjelom tog nutrijenta. Unatoč nedostatnog broja studija o povezanosti konzumaciji ribe i sarkopeniji, unos ribe nesumnjivo ima važnu ulogu u održavanju mišićne mase te se preporučuje njena konzumacija (po mogućnosti plave ribe) najmanje tri puta tjedno. Na kraju, važno je naglasiti kako pravilna prehrana mora biti popraćena odgovarajućom tjelesnom aktivnošću u svrhu postizanja optimalnog učinka na prevenciju sarkopenije.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari