Maja Biličić

Datum objave: 29. 05. 2019.

Znanstvenici su miševe hranili oligosaharidima iz pitaje, voća poznatog pod imenom „dragon fruit“, te su otkrili njene potencijalne dobrobiti za zdravlje probave i laksativni učinak.

Otkriveno je da se dodavanjem oligosaharida pitaje u hranu miševa ubrzava peristaltika gornjeg dijela crijeva, čime se skraćuje vrijeme prolaska sadržaja kroz debelo crijevo i njegovan ukupan prolazak kroz crijeva.

U jednom od ranijih istraživanja ispitivale su se dobrobiti oligosaharida pitaje na umjetno crijevo u Petrijevoj zdjelici. Otkriveno je da oligosaharidi potiču proliferaciju određenih bakterija roda Lactobacillus i Bifidobacterium, vezanih uz zdravlje crijeva ljudi.

U novom su istraživanju znanstvenici upotrebljavali pitaju (Hylocereus undatus) uzgojenu na Tajlandu te su odabrali jednu seriju kako bi osigurali dosljednost kemijskog sastava, odnosno oligosaharida.

Miševi na kojima se istraživanje provodilo su raspoređeni u šest skupina. Jedna je skupina svakodnevno u razdoblju tjedan dana dobivala samo destiliranu vodu (kontrolna skupina), tri su skupine dobivale 100, 500 ili 1000 mg/kg oligosaharida pitaje, jedna je dobivala 1000 mg/kg frukto-oligosaharida; a posljednja 109 CFU soja Bifidobacterium animalis.

Znanstvenici su analizirali prolazak sadržaja crijeva kroz gastrointestinalni trakt, uzorak pokretljivosti crijeva, kontrakcije glatkih mišića te morfološke strukture crijeva.

Otkriveno je da fruktooligosaharidi te oligosaharidi pitaje u dozi od 500 i 1000 mg/kg, u usporedbi s kontrolnom skupinom, značajno ubrzavaju pražnjenje crijeva.

Kod skupine koja je dobivala oligosaharide pitaje uočeno je i povećanje broja kontrakcija i brzine prolaska sadržaja crijeva, što se moglo primijetiti i kod skupina koje su dobivale fruktooligosaharide i bakterije. Kod posljednje spomenutih skupina, u usporedbi sa skupinom koja je dobivala samo oligosaharide, vrijeme prolaska sadržaja u gornjem dijelu crijeva se usporilo, dok se u donjem dijelu crijeva ubrzalo.

Izvor: Biomedicine & Pharmacotherapy

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: crijevna mikrobiota, mikrobiota, pitaja,

Komentari