Datum objave: 24. 04. 2013.

Studija objavljena na 245th National Meeting & Exposition of the American Chemical Society (ACS) istaknula je djelovanje jaja na krvni tlak potvrđujući novija saznanja o pozitivnom utjecaju na krvni tlak.

Naime, istraživanje provedeno na štakorima ispitivalo je učinak peptida RVPSL, sastavne komponente bjelanjka, na snižavanje krvnog tlaka. Znanstvenici su pri dozama od 50mg/kg tjelesne mase uočili pozitivan učinak na snižavanje krvnog tlaka. Nadalje, peptid RVSPL je pokazao da ima jednak učinak kao lijekovi za snižavanje krvnog tlaka, djelujući kao inhibitor ACE (angiotenzin konvertirajućeg enzima), komponente u organizmu koja povisuje krvni tlak.

Autori studije naglašavaju važnost spoznaje kao potencijalne zamjene korištenju lijekova za snižavanje krvnog tlaka. Ujedno ističu kako je potrebno provesti daljnja istraživanja.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: jaja,

Komentari