Datum objave: 11. 02. 2015.

Neželjenom posljedicom čestog ispijanja šećerom zaslađenih pića kod djece i adolescenata najčešće se smatra povećani rizik od pretilosti. No, u novom američkom istraživanju proučen je utjecaj na dob djevojčica pri kojoj im nastupa prva mjesečnica, tj. menarha.

U istraživanju je sudjelovalo 5 583 djevojčica i djevojki dobi 9-14 godina koje su bile praćene pet godina tijekom kojih su im u nekoliko navrata ispitane prehrambene navike. Na početku istraživanja niti jednoj ispitanici nije bila započela mjesečnica, a do završetka istraživanja njih 94 % je potvrdilo nastup menarhe.

Nakon što su u obzir uzeti mnogi eventualni ometajući čimbenici koji mogu utjecati na dob pri menarhi, poput indeksa tjelesne mase, rezultati su pokazali da je ispitanicama koje su konzumirale najviše šećerom zaslađenih pića – više od 1,5 serviranja dnevno, prva mjesečnica nastupila 2,7 mjeseci ranije nego onima koje su zaslađena pića konzumirale najmanje – dva ili manje serviranja tjedno.

Ova povezanost nije primijećena za konzumaciju prirodnih voćnih sokova te pića zaslađenih umjetnim sladilima.

Budući da uranjena prva mjesečnica može povećati rizik od karcinoma dojke u kasnijem životu, autori su zaključili kako ovi rezultati podržavaju javnozdravstvene programe s ciljem smanjenja konzumacije šećerom zaslađenih pića.

Izvor: Human Reproduction

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: gazirani napitci,

Komentari