Konzumacija voća i povrća i rizik od katarakte

Datum objave: 05. 07. 2005.

Novo istraživanje znanstvenika s Harvard Medical Center ukazuje da konzumacija čitavog spektra voća i povrća može zaštititi vid smanjujući rizik od razvoja katarakte za 10 do 15%..
Studija je dio jedne velike studije, Women’s Health Study, a korišteni su podaci 39 876 žena dobi iznad 45 godina koje su na početku studije bile zdrave.
Upitnikom frekvencija, istraživači su dobili podatke o količini i učestalosti konzumacije 29 različitih vrsta voća i 15 različitih vrsta povrća. Nakon što su iz studije isključene žene čiji je dnevni kalorijski unos bio niži od 600 kcal ili viši od 3500 kcal, u desetogodišnjoj studiji su nastavile sudjelovati 35 724 žene.
U 10 godina, kod 2 067 žena došlo je do razvoja katarakte, a istraživači su uočili, da su žene koje su konzumirale najviše voća i povrća, u odnosu na žene koje su konzumirale najmanje, imale 10 – 15 % manji rizik za razvoj katarakte.
Izvor: American Journal for Clinical Nutrition (2005; 81: 1417-22).

Pošalji prijatelju na email

Komentari