Josip Rešetar

Datum objave: 16. 07. 2018.

Novi znanstveni savjetodavni odbor Američkog udruženja za srce (AHA) potvrdio je preporuku za konzumaciju ribe minimalno dva puta tjedno s ciljem smanjenja rizika od koronarnih bolesti srca, srčanog aresta i ishemičkog srčanog udara.

Udruženje stavlja naglasak na konzumaciju masnije ribe, bogatije omega-3 masnim kiselinama, u količinama od dva serviranja veličine 3,5 oz (1oz ~ 30 grama) ili ¾ šalice. Pritom se izbjegava prženje ribe u dubokom ulju.

Nove smjernice su napravili nutricionisti koji su sudjelovali i u istraživanju utjecaja žive podrijetlom iz ribe na kardiovaskularno zdravlje.

Iako riba kontaminirana živom može ostaviti trajne neurološke posljedice na fetus tijekom embrionalnog razvoja, dokazano je da ne utječe na povećanje rizika za srčane bolesti.

Autori ističu kako omega-3 masne kiseline u obliku dodatka prehrani mogu imati preventivan učinak na kardiovaskularne bolesti, konzumacija ribe, kao cjelovite hrane, trebala bi biti prvi izbor.

Izvor: Circulation

Pošalji prijatelju na email

Komentari