Datum objave: 23. 08. 2013.

Švedska studija rađena na ispitanicama rođenim od 1914. do 1948. godine ispitivala je utjecaj unosa omega-3-masnih kiselina na rizik od reumatoidnog artritisa, bolest mišićno-koštanog sustava.

Ispitanice su praćene tijekom više navrata, prilikom čega su ispunile ankete koje su uključivale detaljan opis prehrambenih navika, tjelesne aktivnosti te učestalosti konzumacije pojedinih namirnica uključujući unos masnih (losos, sardine, račići, Jakobove kapice) i mršavih (bakalar, koljak, brancin) riba.

Rezultati studije ukazuju da su ispitanice koje su premašile unos od 0.21 g/dan (ekvivalentan unosu masne ribe 1 putana tjedan ili mršave ribe 4 puta tjedno), imale niži rizik od reumatoidnog artritisa za 52%. Nadalje, konzumacijom ribe više od 1 puta tjedno smanjuje se rizik od artiritisa za 29 % u odnosu na one ispitanike koji su konzumirali manje ribe od navedenog. Također, osobe koje su rijeđe konzumirale ribu bile su pretežito pušaći.

Autori studije ističu kako rezultati istraživanja ukazuju na potencijalnu ulogu omega-3-masnih kiselina prisutnih u ribi u prevenciji reumatoidnog artritisa te terapiji istog.

Studija je objavljena u časopisu Annals of the Rheumatic Diseases.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: riba,

Komentari