Datum objave: 19. 04. 2013.

Znanstvenici su analizirali podatke 2700 osoba iznad 65 godina starosti u Sjedinjenim Američkim Državama koji su sudjelovali u studiji The Cardiovascular Health Study (CHS). Na početku studije svi ispitanici su bili zdravi, uzeti su uzorci krvi, te je proveden pregled ispitanika i uzeta obiteljska anamneza.

Povećane razine omega-3-masnih kiselina u krvi, koje se povećavaju redovitim unosom ribe, pokazale su značajnu povezanost sa smanjenom razinom opće smrtnosti za 27% te za 35% smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Također, ispitanici s povećanim razinama omega-3-masnih kiselina u krvi su u prosjeku živjeli 2,2 godina dulje nego osobe sa sniženom razinom u krvi. Najznačajniju povezanost sa smanjenom smrtnošću od kardiovaskularnih bolesti pokazala je dokozaheksaenoična kiselina i to za 40%.

Istraživači su istaknuli kako se najbolje povišenje razine omega-3-masnih kiselina očituje prilikom prelaska s niskog unosa na unos od 400mg omega-3-masnih kiselina na dan.

Studija je objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: riba,

Komentari