Datum objave: 02. 10. 2014.

Oštećenje sluha često se smatra neizbježnom posljedicom starenja, no otkriće dodatnih potencijalnih rizičnih čimbenika gubitka sluha na koje se može utjecati, otvorilo je vrata eventualnoj prevenciji ili usporavanju ovog kroničnog zdravstvenog stanja.

Iako se smatra da bi viši unos ribe i dugolanačanih omega-3 masnih kiselina mogao pomoći u snižavanju rizika od stečenog gubitka sluha, istraživanja na ovu temu je malo. Stoga je u novom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, ispitan utjecaj ukupnog unosa ribe, unosa specifičnih vrsta riba te dugolančanih omega-3 masnih kiselina na oštećenje sluha kod žena.

U ispitivanju su poslužili podaci 65 215 ispitanica iz velikog američkog kohortnog istraživanja među kojima je, tijekom 18 godina praćenja, zabilježeno 11 606 slučajeva gubitaka sluha.

U usporedbi s onima koje su je rijetko jele, ispitanice koje su konzumirale dva ili više serviranja ribe tjedno, imale su 20 % manji rizik od gubitka sluha. Sve vrste riba pokazale su pozitivan utjecaj, a viši unos dugolančanih omega-3 masnih kiselina također je bio povezan sa smanjenjem rizika od gubitka sluha.

Rezultati, dakle, upućuju na potencijalno bitnu ulogu prehrane u zaštiti funkcije slušnih organa.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: riba,

Komentari