Datum objave: 09. 11. 2008.

Odrasle osobe s dijabetesom mogu redovitom konzumacijom ribe znatno smanjiti rizik za pojavu poteškoća sa zdravljem bubrega.

Britanski znanstvenici koji su proveli istraživanje napominju kako komplikacije s bubrezima spadaju među najopasnije posljedice dijabetesa.

Rezultati prikupljeni od 22000 ispitanika su pokazali kako je česta konzumacija ribe, dva ili više puta tjedno, izravno povezana s manjim izgledima za pojavu prvih simptoma bolesti bubrega - makroalbuminurije.

Rizik je među konzumentima ribe bio oko 4,5 puta manji nego kod ostalih ispitanika, objavio je American Journal of Kidney Diseases.

Kod tih je ispitanika uočeno i smanjenje rizika za srčani udar.

Istraživači dobivene rezultate objašnjavaju učinkom ribljeg ulja na profil lipida u krvi, ali i prisutnošću određenih proteina i drugih mikronutrijenata u ribi.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari