Datum objave: 03. 10. 2012.

Konzumacija ribe može smanjiti rizik od srčanog udara, no, pri tome je vrlo važno držati se podalje od vrsta ribe koje sadrže najveće količine žive, izvještavaju stručnjaci sa Sveučilišta Umeå u Švedskoj.

Istraživanje koje će biti objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) u listopadu, provedeno je s ciljem pronalaska sredine između nekonzumacije ribe i konzumacije prekomjernih količina ribe, posebice onih vrsta koje sadrže velike količine žive.

Analizirana je veza između pojave ili izostanka srčanog udara te količine žive te omega-3 masnih kiselina prisutnih u tijelu usljed konzumacije ribe.

Utvrđeno je da veća koncentracija žive povećava rizik od srčanog udara, dok, s druge strane, veća koncentracija omega-3 masnih kiselina, taj rizk smanjuje. Istraživači su naglasili kako spomenuti veći rizik od srčanog udara usljed unosa žive može prevladati samo u slučaju kada je količina zagađivača u organizmu uistinu velika. U slučaju da su u organizmu prisutne veće količine omega-3 masnih kiselina, rizik je nizak.

Rezultati upozoravaju kako je važno postići ravnotežu unosa poželjnih (omega-3) i nepoželjnih (živa) sastojaka u ribi.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: riba,

Komentari