Datum objave: 26. 11. 2010.

Jedna od mjera prevencije raka koju stručnjaci stalno ističu je dnevna konzumacija pet porciija voća i povrća.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, u slučaju raka pluća, osim količine, bitna je i raznvrsnost u konzumaciji voća i povrća jer upravo ta navika može rezultirati smanjenjem spomenutog rizika za 23%.

U studiji European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), sudjelovalo je 10 europskih zemalja (Njemačka, Danska, Španjolska, Francuska, Grčka, Nizozemska, Italija, Norveška, Švedska te Velika Britanija) sa uzorkom od 500000 osoba.

Rezultati su pokazali da veća raznovrsnost u konzumaciji voća i povrća smanjuje rizik od razvoja raka pluća, a taj se rizik dodatno smanjuje za 9% dodatkom još dvije jedinice voća i povrća dnevno.

Ipak, kako ističu autori, opisano pozitivno djelovanje konzumacije raznovrsnog voća i povrća uočeno je samo kod pušača.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće, voće,

Komentari