Vitaminoteka

Datum objave: 20. 10. 2016.

Nedavno je predstavljeno istraživanje prema kojem je konzumacija određenih masnih kiselina povezana s povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 u žena.

Istraživanje je trajalo od 1993. do 2011. godine. Praćene su 71 334 žene koje na početku istraživanja nisu imale dijabetes. Kasnije dijagnoze dijabetesa donesene su na temelju upitnika i tvrdnji o povratu lijekova te su procijenjeni i slučajevi incidencije. Konzumacija masnih kiselina 1993. godine procijenjena je pomoću validiranog prehrambenog upitnika. Rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 izračunat je računalnim modeliranjem.

Primijećena je pozitivna veza između visokog unosa omega-3 višestruko nezasićenih masnih kiselina, odnosno dokozapentaenske kiseline (DPA), i rizika od dijabetesa tipa 2. Žene koje su konzumirale više od 1,6 g dnevno imale su 26% veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u usporedbi sa ženama koje su konzumirale manje od 1,3 g dnevno. Čak i nakon podjele ispitanica u dvije skupine – žene s prekomjernom i žene s normalnom tjelesnom masom – uočena je pozitivna veza između konzumacije ukupnih višestruko nezasićenih masnih kiselina i dijabetesa. U skupini omega-6 masnih kiselina samo je arahidonska kiselina (AA) povezana s dijabetesom, a do povećanog rizika dovela je u obje skupine ispitanica.

Povezanost DPA i AA s rizikom od razvoja dijabetesa potvrđena je daljnjim analizama. U ovom su istraživanju glavni izvori DPA bili meso, riba i morski plodovi, dok su glavni izvori AA bili meso, riba, morski plodovi i jaja. Autori su zaključili kako različite višestruko nezasićene masne kiseline imaju različite učinke na rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 te kako visok unos DPA i AA može doprinijeti razvoju dijabetesa.

Izvor: Diabetologia

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, Zdravlje žene,

Komentari