Konzumacija mandarina smanjuje rizik za rak jetre

Datum objave: 12. 09. 2006.

Istraživanje japanskih znanstvenika je pokazalo kako osobe koje redovito jedu mandarine imaju manje izglede da će oboljeti od raka jetre i drugih bolesti.

Prateći prehrambene navike 1073 ispitanika istraživači su zaključili kako su za ovu pojavu odgovorni karotenoidi prisutni u tom voću.

Utvrđeno je i kako karotenoidi, osim što mandarinama daju boju, smanjuju izglede za razvoj ateroskleroze te za pojavu otpornosti na inzulin.

Pokazalo se i kako karoteinoidi prisutni u soku iscijeđenom iz mandarina smanjuju rizik za razvoj raka jetre kod osoba koje boluju od kroničnog virusnog hepatitisa.

Istraživanje su proveli znanstvenici sa sveučilišta u Kyotu. [url="#"]
PLIVAzdravlje.hr
[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, voće,

Komentari