Konzumacija kave smanjuje rizik za dijabetes tipa 2

Datum objave: 15. 02. 2006.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Diabetes Care , konzumacija kave i drugih napitaka koji sadrže kofein može smanjiti rizik za razvoj dijabetesa tipa 2..

Studija je obuhvatila 88 259 žena dobi od 26 do 46 godina, koje na početku studije nisu imale dijagnosticiran dijabetes. Istraživači su procjenjivali unos kave i ostalih napitaka koji sadrže kofein u godinama 1991., 1995. i 1999. U razdoblju od 1991. do 2001., dijagnosticirana su 1263 slučaja dijabetesa tipa 2.
Nakon obrade podataka, rezultati su pokazali da se konzumacija jedne šalice kave dnevno može povezati sa smanjenjem rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 za 13 %. Konzumacija dvije do tri šalice kave dnevno rezultirala je smanjenjem rizika za dijabetes tipa 2 za 42%, a četiri i više šalica kave za 47%.
Sve vrste kave nisu polučile jednake rezultate. Konzumacija instant i filter kave polučila je zadovoljavajuće rezultate, no, konzumacija espresso kave nije se mogla povezati sa smanjenjem rizika od dijabetes tipa 2.
Izvor: Diabetes Care 29:398-403, 2006

Pošalji prijatelju na email

Komentari