Konzumacija kave smanjuje rizik od kardiovslukarnih bolesti

Datum objave: 05. 06. 2006.

Konzumacija kave smanjuje rizik od kardiovslukarnih bolesti, pokazala je studija koja je trajala 15 godina i koju je objavio časopis American Journal of Clinical Nutrition ..
Kava je glavni prehrabmeni izvor antioksidansa, no povezanost između konzumacije kave i rizika od smrti zbog bolesti povezanih s oksidativnim stresom do sada još nije proučavana, naglasili su autori sa sveučilišta u Oslu.
Autori su podatke dobili iz Iowa Women's Health studije koja je 15 godina i koja je pratila 41,836 postmenopauzalnih žena u dobi između 55 do 69 godina. Za ovu analizu žene s kardiovaskularnim bolestima, karcinomom, dijabetesom, kolitisom i cirozom jetre na početku su isključene, što je ostavilo 27,312 ispitanica. Bolest-specifični mortalitet bio je primarni razlog završetka praćenja pojedine ispitanice.
Analiza je pokazala, slično učinku koji ima uzimanje kave na ukupnu smrtnost, da je rizik za smrtnost od kardiovaskulrne bolesti 0.76 (95% confidence interval [CI], 0.64 - 0.91) za konzumaciju 1 do 3 šalice kave dnevno, 0.81 (95% CI, 0.66 - 0.99) za 4 do 5 šalica dnevno i 0.87 (95% CI, 0.69 - 1.09) za više od 6 šalica dnevno.
''U postmenopauzalnih žena, konzumacija kave, glavnog prehrambenog izvora antioksidansa, može inhibirati upalu i tako smanjiti rizik od kardiovaslularnih i drugih bolesti koje u svojoj podlozi imaju upalu. Ovi rezultati dakle, pokazuju protektivni učanak 1 do 3 šalice kave dnevno u smislu smanjenja ukupne smrtnosti i smrtnosti od kardiovaslukarnih bolesti i drugih upalnih bolesti u skupini postmenopauzalnih žena.
Ako se ova opažanja potvrde i u drugim studijama, implikacije bi mogle biti značajne, s obzirom da je kava drugo najčešće konzumirano piće širom svijeta'', zaključili su autori.
[url="#"] PLIVAMed.net [/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari