Vitaminoteka

Datum objave: 08. 06. 2017.

Svakodnevna konzumacija kakao napitaka bogatih flavonolima smanjuje krutost arterija kod žena u postmenopauzi kao i rizik od srčanog udara, zaključak je novijeg japanskog istraživanja.

U dvanaestotjednom istraživanju sudjelovalo je 26 žena u postmenopauzi koje su bile podijeljene u dvije skupine. U prvoj skupine ispitanice su svakodnevno dobivale kakao napitak bogat flavonolima (17 g kakao praha), dok su u drugoj skupini svaki drugi dan dobivale dvostruku količinu kakao napitka bogatog flavonolima (34 g kakao praha).

Prije početka i na kraju istraživanja ispitanicama su mjerene vrijednosti karotidno-femoralne brzine pulsnog vala (cfPWV) i femoralno-maleolarne brzine pulsnog vala (faPWV) budući da se ti parametri nalaze u korelaciji s krutosti arterija. Dodatno, ispitanicama je ograničena konzumacija hrane bogate flavanolima kako ne bi utjecala na rezultate istraživanja.

Rezultati su pokazali da su ispitanice unutar obje skupine imale značajno smanjenje brzine pulsnih valova što znači da je u obje skupine došlo do smanjenja krutosti arterija središnjeg i perifernog područja. Također je pokazano da je količina kakao napitka daleko važnija od učestalosti konzumacije.

Znanstvenici su kakao napitke uvrstili u skupinu namirnica koje uvelike mogu umanjiti rizik od različitih kardiovaskularnih događaja kod žena u postmenopauzi.

Izvor: Clinical Interventions in Aging

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kakao, menopauza, Zdravlje žene,

Komentari