Lora Štrbac

Datum objave: 06. 07. 2023.

Kakao i bobičasto voće bogati su polifenolima i pokazali su se učinkovitima u borbi protiv učinaka starenja, posebno u sprečavanju kognitivnog pada i razvoja kardiovaskularnih bolesti. Jedno istraživanje je otkrilo da redovita konzumacija crvenog bobičastog voća, kakaa i njihove kombinacije poboljšava izvršne funkcije kod zdravih odraslih osoba.

Starenjem dolazi do disfunkcije vaskularnog endotela, što uzrokuje povećano zadebljanje i krutost arterija te povećava rizik od razvoja hipertenzije, ateroskleroze i infarkta miokarda. Konzumacija flavonola iz kakaa i antocijanina iz bobičastog voća preporučuje se kao preventivna strategija za podršku krvožilnom sustavu jer ovi spojevi reguliraju upalne i ROS-ovisne signalne puteve povezane sa starenjem.

Nova studija imala je za cilj analizirati učinke flavonola iz kakaa i antocijanina iz crvenog bobičastog voća na kardiovaskularne biomarkere kao što su homocistein, angiotenzin-konvertirajući enzim (ACE), dušikov oksid (NO), protok posredovane vazodilatacije (FMD), krvni tlak i profil lipida. Također je cilj bio utvrditi moguće interakcije s metabolitima povezanima s mikrobiotom, kao što su sekundarne žučne kiseline (SBA), kratkolančane masne kiseline (SCFA) i trimetilamin-N-oksid (TMAO).

Studija s paralelnim skupinama uključivala je 60 zdravih muškaraca i žena u dobi od 45 do 85 godina koji su nasumično dodijeljeni jednoj od tri skupine. Sudionici su tijekom 12 tjedana konzumirali ili 2,5 g/dan kakao praha (ukupno 9,59 mg flavonola), 5 g/dan mješavine crvenog bobičastog voća (ukupno 13,9 mg antocijana) ili 7,5 g/dan kombinacije obje namirnice.

Skupina koja je konzumirala kakao pokazala je značajno smanjenje razine TMAO i mokraćne kiseline u serumu, uz povećanje vrijednosti ukupnih polifenola. Također je primijećeno povećanje fermentacije ugljikohidrata u skupinama koje su konzumirale kakao i crveno bobičasto voće tijekom istraživanja.

Povećanje fermentacije ugljikohidrata (i time povećanje sinteze SCFA) bilo je povezano s smanjenjem sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka, kao i smanjenjem omjera HDL-a i ukupnog kolesterola.

Rezultati istraživanja pokazali su pozitivan utjecaj flavonola iz kakaa i antocijanina iz crvenog bobičastog voća na metabolizam mikrobiote nakon redovite konzumacije, što je rezultiralo poboljšanjem kardiovaskularne funkcije, posebno u skupini koja je konzumirala kakao. Daljnja istraživanja su potrebna kako bi se bolje razumjeli mehanizmi djelovanja i potvrdili ovi rezultati.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari