Ela Lučić

Datum objave: 31. 12. 2021.

Prema rezultatima novog istraživanja iz Južne Australije, porcija jogurta dnevno mogla bi pozitivno djelovati na visoki krvni tlak, bilo da se radi o jogurtu kao sastavnom dijelu doručka ili jednostavnom međuobroku.

Više od milijarde ljudi u svijetu pati od visokog krvnog tlaka, što ih dovodi u veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, poput srčanog ili moždanog udara. Mliječni proizvodi, posebno jogurt, mogu utjecati na smanjenje razine krvnog tlaka. Razlog tome je što mliječni proizvodi sadrže niz mikronutrijenata, uključujući minerale kalcij, magnezij i kalij, koji su uključeni u regulaciju razine krvnog tlaka. Jogurt je od posebne važnosti jer sadrži i bakterije koje potiču oslobađanje proteina, što rezultira smanjenjem razine krvnog tlaka.

U nedavno provedenoj studiji, znanstvenici su ispitivali povezanost između unosa jogurta, razine krvnog tlaka i kardiovaskularnih čimbenika rizika. Studija je provedena na 915 odraslih osoba koje žive u zajednici. Uobičajena konzumacija jogurta procijenjena je upitnikom o učestalosti konzumacije hrane. Visoki krvni tlak definiran je kao krvni tlak veći ili jednak 140/90 mmHg (normalna razina krvnog tlaka je 120/80 mmHg ili manja).

Rezultati studije pokazali su kako je u osoba s povišenim krvnim tlakom konzumacija čak i male količine jogurta bila povezana s nižim razinama krvnog tlaka.

U ispitanika koji su redovito konzumirali jogurt povezanost je bila još izraženija, s očitanjima krvnog tlaka gotovo sedam bodova nižim nego u ispitanika koji nisu konzumirali jogurt. U budućim promatračkim i intervencijskim studijama fokus bi i dalje trebao biti na rizičnim pojedincima kako bi se ispitale potencijalne prednosti konzumacije jogurta, zaključuju stručnjaci.

Izvor: University of South Australia

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: jogurt, krvni tlak, visoki krvni tlak,

Komentari