Vitaminoteka

Datum objave: 06. 09. 2022.

Japanska studija je prikazala kako je izglednije da će novorođenčad i mala djeca spavati dulje od 10 sati, ako su majke tijekom trudnoće konzumirale fermentirane namirnice.

Dovoljna količina sna je važan čimbenik dječjeg razvoja. Premalo sna u djece negativno utječe na neurološki i tjelesni razvoj djeteta te je povezano s pretilošću u novorođenčadi i hiperaktivnošću u dobi od 6 godina. Stoga je bitno istražiti čimbenike koji mogu utjecati na duljinu sna u djece i novorođenčadi, a jedan od njih je i prehrana majke tijekom trudnoće.

Fermentacija za „hibernaciju“

Japanska studija je u razdoblju od 2011. do 2014. godine prikupila podatke o učestalosti konzumacije namirnica kod trudnica koje su bile u prvom tromjesečju trudnoće, a kasnije su analizirali duljinu trajanja sna djece. Podaci su uključivali podatke 64 200 parova majki i djece.

Rezultati su pokazali kako je konzumacija sira za vrijeme trudnoće značajno smanjila rizik od trajanja sna kraćeg od 10 sati.

Nadalje, konzumacija misa je bila povezana s duljinom sna u jednogodišnjaka, međutim u trogodišnjaka nije bilo takvog učinka. Također, trudnice koje su konzumirale više fermentirane hrane imale su veći stupanj obrazovanja i bolji ekonomski status. Stoga su znanstvenici zaključili da su one vjerojatno prepoznale važnost zdrave prehrane u trudnoći te su zbog toga birale namirnice bogatije hranjivim tvarima.

Takvi rezultati potvrđuju rezultate studije koja je pratila unos jogurta i kimchija u trudnica kroz 10 tjedana. Razine majčinog melatonina na fetus utječu kroz placentu, a crijevna mikrobiota majke se tijekom rođenja prenosi na novorođenče. Crijevna mikrobiota između ostaloga utječe na kvalitetu sna te obrazac spavanja.

Izvor: BMC Public Health

Pošalji prijatelju na email

Komentari