Konzumacija fast food-a povećava rizik od pretilosti

Datum objave: 28. 05. 2004.

Nutricionisti, jednako kao i brojne javnozdravstvene kampanje, godinama su upozoravali na posljedice pretjerane konzumacije fast food-a .. Nova studija koju je proveo Američki odsjek za agrikulturu pokazala je da upozorenja itekako imaju smisla: osobe koje jedu fast food unose više kalorija od osoba kojima ovaj vid prehrane nije primaran, a samim time imaju i veći rizik od povećanja tjelesne mase i pretilosti.

Studija koju je provela USDA’s Agricultural Research Service obuhvatila je oko 9000 američkih građana. Ispitivanjem prehrambenih navika pokazano je da četvrtina odraslih Amerikanaca redovito jede fast food i pije gazirana nezaslađena pića te tako konstantno opterećuje organizam zasićenim masnoćama i šećerom.

Kako kod njih fast food osigurava trećinu dnevnog kalorijskog unosa, cjalokupna prehrana im je često deficitarna na mlijeku, voću i voćnim sokovima– namirnicama koje su važni izvori organizmu prijeko potrebnih nutrijenata. Štoviše, kako se ferkvencija konzumacije fast food -a povećava, unos vitamina A i C, beta-karotena, kalcija, fosfora i magnezija se smanjuje.
Izvor: Journal of the American College of Nutrition.

Pošalji prijatelju na email

Komentari