Datum objave: 16. 08. 2011.

Redovita konzumacija većih količina crvenog mesa je povezana sa značajnim povećanjem rizika obolijevanja od dijabetesa tipa 2, upozoravaju znanstvenici s Harvarda.

Kako je objavio American Journal of Clinical Nutrition, dnevni unos 50 grama prerađevina od crvenog mesa je u istraživanju dovodio do 51%-tnog povećanja rizika za dijabetes tipa 2.

Svakodnevna konzumacija 100 grama neprerađenog crvenog mesa je izglede za dijabetes povećavala za 19%.

Zabilježeno je i znatno smanjenje rizika obolijevanja od šećerne bolesti kod ispitanika koji su crveno meso zamijenili bijelim mesom, nemasnim mliječnim proizvodima i proteinima iz proizvoda od integralnog zrna.

Rezultati studije su dobiveni od 204000 ispitanika praćenih od 14 do 18 godina.

Od dijabetesa tipa 2 u svijetu pati oko 350 milijuna ljudi.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari