Konzumacija crvenog mesa povećava rizik od kolorektalnog karcinoma

Datum objave: 09. 02. 2005.

Dugogodišnja konzumacija crvenog mesa povisuje rizik od karcinoma distalnog kolona i rektuma, izvještava se u siječanjskom broju Journal of the American Medical Association ..
Rezultati drugog istraživanja u istom izdanju časopisa pokazuju da povišena konzumacija povrća i voća ne smanjuje rizik od karcinoma dojke.
Stručnjaci s American Cancer Society u Atlanti proveli su kohortnu studiju na broju od 148 610 odraslih, s medijanom dobi od 63 godine, koji su ispunjavali upitnike o prehrani 1982. i opet između 1992. i 1993. godine. Upitnici su sadržavali pitanja obzirom na prehranu, tjelovježbu, medicinsku anamnezu i druge životne navike.
Do 2001. zabilježeno je 1667 slučajeva kolorektalnog karcinoma. Samo je dugotrajna konzumacija crvenog mesa, u obje promatrane vremenske točke, smatrana značajno višim rizikom. Produžena konzumacija peradi i ribe marginalno je povezana s nižim rizikom karcinoma kolona (stopa odnosa 0.70-0.77), no ne i karcinoma rektuma.
dr. Martina Ljubić

JAMA 2005;293:172-193,233-234
Vijest preuzeta sa portala [url="#"] PLIVAmed.net[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari