Konzumacija crvenog mesa neovisan je čimbenik rizika za razvoj artritisa

Datum objave: 31. 01. 2005.

Na razvoj kronične upalne bolesti imunološkog sustava, reumatoidnog artritisa, utječe kombinacija genetičkih čimbenika te čimbenika okoline.. Pri tome je 40% slučajeva artritisa posljedica životnog stila.
Pušenje je odavno prepoznato i potvrđeno kao čimbenik rizika dok se uloga prehrane i dalje istražuje. Studije su sugerirale da konzumacije ribe ima protektivno djelovanje, umjerena konzumacija alkohola također, dok konzumacija kave pogoduje razvoju bolesti.

Nedavno su britanski istraživači zaključili da prehrana manjkava na voću i povrću, pogotovu onom bogatom vitaminom C, povećava rizik za razvoj artritisa. Njihova istraživanja objavljena u časopisu Arthritis Rheumatism , pokazali su i da je prekomjeran unos crvenog mesa neovisan čimbenik rizika za razvoj artritisa.

Prilikom usporedbe učesnika studije kojima je dijagnosticiran artritis i kontrolne skupine, istraživači su uočili sljedeće:

  • Samo 35% osoba kojima je dijagnosticiran artritis, u odnosu na 85% osoba iz kontrolne skupine, nije nikada pušilo
  • Kalorijski unos, unos masti, vitamina D, kave, čaja i alkohola sličan je u obje skupine
  • Unos vitamina C kod osoba kojima je dijagnosticiran artritis znatno je manji u odnosu na kontrolnu skupinu
  • Osobe kojima je dijagnosticiran artritis konzumirale su, u odnosu na kontrolnu skupinu, više crvenog mesa.
  • Nakon što su u obzir uzeti čimbenici rizika za razvoj artritisa, pušenje i neke potencijalno štetne prehrambene navike, konzumacija mesa se pokazala neovisnim čimbenikom za razvoj artritisa.
    Izvor: Arthritis Rheumatism; Volume 50, Issue 12, Pages 3804 - 3812

    Pošalji prijatelju na email

    Komentari