Ela Lučić

Datum objave: 10. 11. 2021.

Povećana konzumacija cjelovitih žitarica mogla bi značajno smanjiti učestalost dijabetesa tipa 2 i troškove povezane s njegovim liječenjem, pokazali su rezultati nedavno provedene studije u Finskoj.

Dijabetes tipa 2 jedna je od kroničnih bolesti čija učestalost brzo raste, kako u Finskoj tako i u svijetu. Pravilna prehrana koja podržava kontrolu tjelesne mase ključna je za prevenciju dijabetesa tipa 2. Povezanost svakodnevne konzumacije namirnica od cjelovitih žitarica i smanjenog rizika od dijabetesa dokazana je u brojnim studijama.

Prema prehrambenim preporukama, preporučuje se konzumacija najmanje 3-6 porcija cjelovitih žitarica, ovisno o energetskim potrebama pojedinca.

Rezultati studije pokazali su kako već jedna porcija cjelovitih žitarica kao dio svakodnevne prehrane smanjuje učestalost dijabetesa tipa 2 na populacijskoj razini i, posljedično, izravne troškove povezane s dijabetesom, u usporedbi s pojedincima koji svakodnevno ne konzumiraju cjelovite žitarice.

U narednih deset godina, potencijal društva za postizanje novčane uštede iznosio bi od 300 milijuna do gotovo milijardu eura u trenutnoj vrijednosti, ovisno o pretpostavljenom udjelu namirnica od cjelovitog zrna u svakodnevnoj prehrani.

Znanstvenici su u ovoj studiji kombinirali podatke na populacijskoj razini o učestalosti dijabetesa tipa 2 i troškovima njegovog liječenja, kao i objavljenih dokaza o učincima konzumacije hrane od cjelovitog zrna na smanjenje učestalosti dijabetesa tipa 2. Na temelju toga uspjeli su procijeniti potencijalne zdravstvene i ekonomske koristi povećane konzumacije cjelovitih žitarica s društvenog i individualnog stajališta.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: cjelovita žitarica, dijabetes,

Komentari