Ela Lučić

Datum objave: 21. 12. 2020.

Rezultati novog australskog istraživanja pokazali su kako konzumacija različitih vrsta cjelovitih žitarica blagotvorno djeluje na smanjenje pojedinih rizičnih čimbenika za razvoj srčanih bolesti.

Pregledni rad uključivao je 25 znanstvenih radova na temu promjena u prehrani koje uključuju uvođenje konzumacije cjelovitih žitarica (kao što su pšenica, raž, zob, ječam, kukuruz, riža, proso) i pseudožitarica (amarant, heljda, kvinoja, divlja riža) u usporedbi s konzumacijom rafiniranih žitarica ili placeba. Rezultati studije potvrdili su pozitivan utjecaj konzumacije cjelovitih žitarica na markere zdravlja srca kao što su vrijednosti ukupnog kolesterola, LDL kolesterola, glikoziliranog hemoglobina i C-reaktivnog proteina (markera upale) u usporedbi s konzumacijom rafiniranih žitarica.

Točnije, konzumacija cjelovitih žitarica rezultirala je smanjenjem razine LDL kolesterola za 16,7 mg/dL u usporedbi s konzumacijom rafiniranih žitarica. Također, utvrđeno je kako konzumacija smeđe riže smanjuje razinu triglicerida za 1,6 mg/dL u usporedbi s konzumacijom bijele riže.

Stručnjaci ističu važnost što veće zastupljenosti cjelovitih žitarica u prehrani. Međutim, ukoliko se većinom konzumiraju cjelovite žitarice poput integralnog kruha, zobi, smeđe riže te integralne tjestenine, povremena konzumacija rafiniranih žitarica poput bijele riže ili tjestenine neće štetiti zdravlju srca, napominju autori studije. Budući da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti nezaraznih bolesti u svijetu, istraživači su predložili proučavanje utjecaja cjelovitih žitarica na njihovo liječenje u budućim studijama, posebno kada je riječ o poboljšanju vrijednosti određenih markera zdravlja srca.

Izvor: Journal Of The Academy Of Nutrition And Dietetics

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kolesterol, zdravlje srca, žitarice,

Komentari