Datum objave: 03. 03. 2015.

Skupina europskih i američkih znanstvenika u novoj studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, ispitala je učinak konzumacije proizvoda od cjelovite pšenice na osobe s nepoželjnim životnim navikama.

U studiji je sudjelovalo 80 ispitanika s viškom kilograma koji nisu unosili mnogo voća i povrća te nisu bili tjelesno aktivni. Tijekom osam tjedana, jedan dio ispitanika trebao je unositi precizno definiranu količinu proizvoda od cjelovite pšenice, koje su dobili od istraživača, dok su drugi unosili ekvivalentnu količinu proizvoda od rafinirane pšenice.

Analiza je pokazala da su ispitanici koji su konzumirali cjelovitu pšenicu, imali četiri puta višu razinu dihidroferulinske kiseline u krvi te dva puta višu razinu ferulinske kiseline u uzorcima stolice, u usporedbi s kontrolnom skupinom ispitanika koja je konzumirala rafiniranu pšenicu.

Inače, za ferulinsku kiselinu je primijećeno da posjeduje antioksidativna svojstva, a u proizvodima od cjelovite pšenice nalazi se vezana za prehrambena vlakna. U studiji je primijećeno da je razina ferulinske kiseline u stolici bila povezana s povećanom aktivnosti korisnih bakterija u crijevnoj mikroflori. Također, zapažena je i povezanost konzumacije cjelovite pšenice i smanjenja pokazatelja upale u organizmu.

Pošalji prijatelju na email

Komentari