Datum objave: 06. 05. 2016.

Ftalati predstavljaju skupinu industrijskih kemikalija koje služe u proizvodnji nekih vrsta plastičnih materijala, a koriste se i u proizvodnji i pakiranju hrane. Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Environmental Health Perspectives, ljudi koji često jedu brzu hranu, izloženi su znatno većim razinama ovih potencijalno štetnih kemikalija.

U istraživanju je sudjelovalo 8 877 osoba od kojih su prikupljeni uzorci urina te im je ispitan prehrambeni unos u prethodna 24 sata. Tako je procijenjen njihov unos brze hrane, a u urinu su određene razine dviju tvari koje nastaju u organizmu tijekom razgradnje – di-izononil-ftalata (DiNP) i 2-etilheksil-ftalata (DEHP).

Analiza je pokazala da, u usporedbi s onima koji nisu konzumirali brzu hranu, ispitanici koji su je najviše unijeli, imali su oko 24 % više razine DEHP-a i čak 40 % više razine DiNP-a, što ukazuje na znatno veću izloženost ftalatima. Dakle, čini se da brza hrana nije nepoželjna samo zbog visokih udjela masti i soli, već i štetnih zagađivača.

Inače, izloženosti ftalatima najviše je pridonosila brza hrana na bazi mesa te žitarica, poput kolača, pizza, tortilja te gotove hrane s rižom i tjesteninom.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: brza hrana,

Komentari