Datum objave: 19. 02. 2011.

Prema novom istraživanju, muškarci i žene koje redovito konzumiraju bobičasto voće imaju niži rizik za razvoj Parkinson-ove bolesti.
Muškarci taj isti rizik mogu smanjiti i konzumirajući jabuke, naranče i ostalo voće bogato flavonoidima.

U studiju je uključeno 49281 muškaraca te 80336 žena koji su ispunili upitik na osnovu kojega su istraživači izračunali prosječan unos flavonoida. Potom je utvrđivana vezu između flavonoida te rizika od Parkinson-ove bolesti.

Sudionici studije praćeni su 20-22 godine, a u tom periodu 805 osoba razvilo je Parkinson-ovu bolest. Utvrđeno je da muškarci koji konzumiraju najviše flavonoida (gornjih 20%) ima oko 40% manji rizik od spomenute bolesti u odnosu na muškarace koji konzumiraju najmanje (donjih 20%) flavonoida.

Kod žena je slična veza između unosa flavonoida i rizika od Parkinson-ove bolesti uočena samo u slučaju konzumacije određene vrste flavonoida, antocijana, koji su u većoj mjeri prisutni u bobičastom voću.

Izvor: American Academy of Neurology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voće,

Komentari