Nedavno istraživanje provedeno u Los Angelesu pokazalo je da konzumacija pola avokada u hamburgeru može suzbiti djelovanje Interleukina 6 (IL-6), proteina kojim se mjeri pojava upale u organizmu, u odnosu na konzumaciju hamburgera bez avokada. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Food and Function.
Istraživanje je pokazalo da nakon konzumacije običnog hamburgera bez avokada dolazi do porasta IL- 6 za 70% dok kod hamburgera s avokadom je porast bio manji za 30%. Nadalje, nije bilo razlike u razinama triglicerida prilikom konzumacije hamburgera s i bez avokada, no valja naglasiti kako dodatak avokada u hamburger povisuje kalorijsku vrijednost te unos masti.
Rezultati upućuju na zaključak da konzumacija hamburgera s avokadom može smanjiti upalu te suženje krvnih žila pri čemu povoljno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Autori studije naglašavaju potrebu za dodatnim istraživanjima.