Datum objave: 23. 12. 2010.

Prema istraživanju objavljenom u božićnom online izdanju časopisa British Medical Journal, konzumacija alkohola za vrijeme obilnih obroka, primjerica onakvih u kakvim uživamo tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, može usporiti probavu, no neće uzrokovati probavne smetnje poput žgaravice, napuhavanja i nastanak plinova.

Kako bi utvrdili djelovanje alkohola na probavni sustav nakon konzumacije obilnih obroka, istraživači su proučavali 20 zdravih osoba koje su s fonduom od sira konzumirale vino ili crni čaj. Konzumaciji obroka prethodila je konzumacija likera od višnje ili vode, kao digestiva.

Sudionici studije testirani su dva dana, s razmakom od barem tjedan dana. Istraživački tim koristio je znanstvenu metodu testiranja daha kako bi utvrdili djelovanje akohola na probavni sustav.

Rezultati su pokazali da je proces probave znatno sporiji u grupi koja je konzumirala alkohol, no također je uočeno da konzumacija alkohola s obilnim obrocima nije doprinjela razvoju simptoma karakterističnih za probavne smetnje, primjerice, napuhavanje, žgaravicu i nastanak plinova.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alkohol,

Komentari