Josip Rešetar

Datum objave: 27. 08. 2018.

Rizik od razvoja različitih vrsta karcinoma i smrtnost je najmanji kod osoba koje konzumiraju jedno ili manje od jednog alkoholnog pića na dan tijekom života, zaključak je studije objavljene u časopisu PLOS Medicine.

U devetogodišnju studiju je bilo uključeno 99654 ispitanika kojima je unos alkohola bilježen pomoću upitnika o učestalosti konzumacije prehrambenih proizvoda. Na ispitanicima su tijekom istraživanja provođeni testovi probira na karcinome prostate, pluća, develog cijeva te jajnika. Naposljetku je analizirano kako unos alkohola utječe na rizik za karcinom i smrt. 

Tijekom studije zabilježeno je 9559 smrtnih slučajeva i 12763 slučaja primarnog karcinoma.

Veća stopa smrtnosti zabilježena je kod osoba koje nikako nisu konzumirale alkohol (<1 pića/tjedan) te osoba koje su alkohol konzumirale u izrazito velikim količinama (>3 pića/dan).

Dodatno, osobe koje su konzumirale alkohol u maloj količini tijekom životnog vijeka (1-3 pića/tjedan) imale su najmanju vrijednost kombiniranog rizika za karcinom i smrt.

Znanstvenici naglašavaju da istraživanje daje bolji uvid u kompleksnu povezanost konzumacije alkohola, incidencije karcinoma i smrtnosti povezane s bolestima, što može pomoći u kreiranju novih javnozdravstvenih smjernica za unos alkohola.
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alkohol, karcinom, smrtnost,

Komentari