Datum objave: 24. 07. 2009.

Nedavna Cohrane studija (međunarodna organizacija koja evaluira medicinska istraživanja) skupila je i analizirala 51 istraživanje u kojima je ukupno sudjelovalo više od 1.6 milijuna ispitanika, tražeći povezanost konzumacije zelenog čaja s pojavljivanjem odnosno prevencijom karcinoma. Obuhvaćene su studije provedene od 1985.-2008. godine, od kojih je većina provedena u Aziji gdje je ispijanje čaja široko rasprostranjeno, odnosno dio je svakodnevice.

Dobiven iz biljke Camellia Sinensis, iz koje se dobivaju i crni i oolong čaj, zeleni čaj obiluje polifenolima. Katehini, podgrupa polifenola koji su u zelenom čaju prisutni u zavidnim koncentracijama, ostvaruju u organizmu antioksidativno djelovanje. Neki polifenoli iz zelenog čaja imaju i jedinstveni učinak zaustavljanja staničnog rasta , a upravo se taj mehanizam smatra zaslužnim u prevenciji nastanka karcinoma.

Nakon što je sumirala rezultate navedenih istraživanja, ova studija međutim nije pokazala uniformne rezultate koji bi govorili u prilog apsolutnog benefita konzumacije zelenog čaja. Iako su potvrđeni pozitivni učinci na određene organe (redovita konzumacija smanjila je incidenciju karcinoma jetre, gušterače, debelog crijeva, prostate, pluća, dojke), na neke pak organe nije pokazao pozitivno djelovanje (karcinom želuca, jednjaka i mokraćnog mjehura).

Svakako se, dakle, ukazala potreba za daljnjim, detaljnim istraživanjima bioaktivnih sastojaka zelenog čaja te njihovih preventivnih svojstava. Do tada se obožavateljima zelenog čaja (ali i ostalima) preporuča daljnja redovita konzumacija, naročito u okviru preporučene dnevne količine od 1200 ml, odnosno nešto više od 5 šalica.

Izvor: Cohrane Database of Systematic Reviews

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj,

Komentari