Konferencija o sustavu kontrole hrane

Datum objave: 15. 03. 2006.

Međunarodna konferencija o Sustavu kontrole hrane zasnovanom na analizi rizika (HACCP - Hazard Analysis and Critical Control Points) je najveći stručni skup koji se o toj temi održava ove godine u Hrvatskoj..
Konferencija se održava u Šibeniku od 15-18 ožujka. Na njoj sudjeluje više od160 predstavnika hrvatskih tvrtaka i tvrtaka iz drugih zemalja jugoistočne Europe, a predavači su ugledni stručnjaci iz Hrvatske, Austrije, BiH, Slovenije, Srbije i Crne Gore, Mađarske, Nizozemske i Njemačke.

Kako je na otvaranju rekao direktor hrvatsko-njemačke izdavačke kuće "Egro naklade" Marijan Knez, HACCP sustav je najstroži standard higijensko-zdravstvenog rukovanja prehrambenim namirnicama u proizvodnji i distribuciji, te jedini priznat u zemljama EU.
Trenutačno samo jedan posto hrvatskih tvrtki u proizvodnji hrane zadovoljava HACCP standarde, iako je to jedan od najnužnih preduvjeta za poslovanje u europskim zemljama.
"Kao intelektualni alat HACCP sustav u Hrvatskoj u široj je primjeni tek u zadnje vrijeme, pa će prednosti njegove primjene i iskustva drugih europskih zemalja biti iznimno korisni našim proizvođačima hrane i svima onima koji sudjeluju u procesu rukovanja namirnicama. Potrošači, naime, još uvijek ne znaju mnogo toga što se događa u proizvodnji hrane", istaknuo je Knez.
Nakon završetka konferencije "Egro naklada" će u posebnom izdanju tiskati sva predavanja s konferencije.

Pošalji prijatelju na email

Komentari