Ela Lučić

Datum objave: 05. 03. 2020.

Prema novom istraživanju iz SAD-a, oligosaharid 2'FL koji se nalazi u majčinom mlijeku utječe na povećanje kognitivnog razvoja djeteta. Istraživači su proveli kohortno istraživanje na 50 majki i njihove djece kako bi analizirali utjecaj sastava majčinog mlijeka i učestalosti hranjenja na kognitivni razvoj. 

Rezultati studije, objavljene u časopisu PLOS ONE, pokazali su da je količina oligosaharida 2'FL u majčinom mlijeku u prvom mjesecu hranjenja povezana sa značajno višim rezultatima kognitivnog razvoja kod beba u dobi od dvije godine. Međutim, količina oligosaharida 2'FL u majčinom mlijeku u šest mjeseci hranjenja nije bila povezana s kognitivnim ishodima, što ukazuje da rano izlaganje može pružiti veće koristi. Mnoge su studije izvijestile o pozitivnom utjecaju dojenja na kognitivni razvoj, ali ovo je istraživanje imalo za cilj utvrditi što je uzrokovalo navedeni učinak. 

Kroz analitičku platformu s visokom propusnošću znanstvenici mogu kvantificirati oligosaharide poput 2'FL, kao i mnoge druge, u stotinama uzoraka majčinog mlijeka u kratkom vremenskom razdoblju. Ova tehnologija omogućava povezivanje razlika u sastavu mlijeka sa specifičnim ishodima kod novorođenčadi, poput kognitivnog razvoja, potvrđujući postojeće podatke iz pretkliničkih modela ili stvarajući potpuno nove pretpostavke. Koristeći statističku tehniku nazvanu analiza posredovanja, istraživači su mogli neovisno procijeniti učinke dojenja općenito, kao i učinke oligosaharida 2'FL

Pojačani kognitivni razvoj u prve dvije godine života postavlja pitanje mogućeg dugoročnog utjecaja na dijete. Zabilježena opažanja navela su tim znanstvenika na zaključak da je za povećanje neurorazvoja kojeg je pružilo dojenje bilo zaslužno mlijeko majki koje su proizvodile više oligosaharida 2'FL.

Kognitivni razvoj mjeren je tijekom 24 mjeseca, korištenjem standardiziranog testa razvoja dojenčadi i male djece. Osim što su identificirali utjecaj oligosaharida 2'FL na kognitivni razvoj, znanstvenici su željeli odrediti i vrijeme u kojem je taj oligosaharid najvažniji za djetetov razvoj. Prepoznavanje ključnih čimbenika u neurorazvoju djeteta nudi mogućnost nadopunjavanja majčinog mlijeka kod žena koje proizvode manje količine ove važne tvari, kao i kod onih koje ne mogu dojiti ili doje samo kratkotrajno.

Pošalji prijatelju na email

Komentari