Datum objave: 29. 10. 2013.

Studija objavljena na kongresu The Canadian Cardiovascular Congress istaknula je važnost kombinacije mediteranske prehrane i tjelesne aktivnosti na poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja pretilih osoba s povećanom količinom masnog tkiva na trbušnom području.

Ispitanici su imali povećanu abdominalnu masnoću te su savjetovani o karakteristikama mediteranske prehrane. Istovremeno je provođena tjelesna aktivnost visokog intenziteta 2-3 puta tjedno. Rezultati studije ukazali su na značajna poboljšanja kardiovaskularnog zdravlja smanjenjem razine kolesterola, srčanog pulsa, krvnog tlaka, i postotka masnog tkiva te sniženjem tjelesne mase. Uočeno je da su ispitanici izgubili prosječno 8 cm u struku. Nadalje, u ispitanika s već dijagnosticiranim dijabetesom tipa 1, uočena je bolja kontrola šećera u krvi za 23 %. Tjelesna aktivnost je posebno doprinijela povećanju izdržljivosti i poboljšanju tonusa mišića.

Autori studije su naglasili kako su rezultati dugoročni te da se najbolji rezultati postižu upravo u osoba koje su najbolesnije. Nadalje, studija pokazuju kako promjenom prehrane i životnog stila možemo drastično utjecati na zdravlje.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari